
از لحاظ طب سنتی بواسیر وقتی ایجاد می شه که در بدن فرد یک خلط فاسد (غالبا سودا (سردی و خشکی) و گاهی هم صفرا (گرمی و خشک ) و بعضا بغلم(سردی و تری)) ایجاد شده و با یبوستی که ایجاد می کند باعث مشکل در اجابت مزاج فرد شده و این زور زدن های هنگام اجابت مزاج باعث تجمع این توده اخلاط فاسد در قسمت انتهایی بدن اون می شود ...
پس برای درمان باید دوتا کار انجام بدهیم : 1- رفع آن زائده بیرون زده تا اجابت مزاج فرد عادی شود 2- دفع اخلاط فاسد بدن تا مجددا این زائده عود نکند .
طب سنتی به هیچ عنوان موافق جراحی این زائده نیست متاسفانه در طب نوین با عجین شدن با تکنولوژی روز دستگاه هایی اختراع شده که با بی حسی موضع ، زائده را جراحی کرده و برمی دارند این کار دوتا بدی داره یکی آنکه درمان اخلاط انجام نشده و بعد مدتی دوباره شاهد عود کردن بواسیر هستیم دوم و مهمتر آنکه با تیغ خوردن بواسیر اخلاط فاسد در آن همراه جریان خون به نقاط دیگر بدن می رسد و در آنجا هم رسوب می کند و کار را دوچندان بدتر می کند مثلا سیاتیک یا همان عرق النسا یا واریس پاها یا واریکوسل (واریس بیضه ها ) و ... پس جراحی به هیچ عنوان نباید انجام بشه ...
شیخ الرئیس ابوعلی سینا در مورد درمان بواسیرمی فرمایند :
ورزش ، ماساژ دادن اطراف ناف و زهار با روغن های گرم، در گرمابه گرم و
سونا خشک نشستن و اسب سواری باعث می شود تا فضولات در تن جمع نشود و حرارت
غریزی افزایش یابد.
ابتدا باید فکری به حال اخلاط فاسد بدن کرد بهترین روش فصد کردنه البته فصد(خون گیری) به روش طب سنتی از دست راست ، که این کار مقدار زیادی از سودا و اخلاط کثیف را خارج می کنه ...( البته خون دادن کار فصد را انجام نمی ده ان شااله بعدا در مورد تفاوت های این دو بیشتر صحبت می کنیم ) یا گاهی زالو انداختن روی موضع هم اثر بخش است ...
مرحله بعدی درمان زائده است ... :
50 گرم خارشتر را با 3لیوان آب جوش بجوشانید (اگر آرام بجوشد با 2لیوان) تا در زمانی حدود نیم ساعت به یک لیوان تبدیل گردد و تا صبح این جوشانده را نگه دارید تا بماند ، بعد آن را صاف کنید و آن یک لیوان را به مدت 5 روز بخورید و در عین حال با ضماد بواسیر یا روغن های طبیعی (روغن محلی یا کوهان شتر) محل را چرب کنید.
از خوردن مواد غذایی غلیظ و سنگین مثل گوشت گاو ، آهو ، انواع گوشت قرمز ، بادنجان ، عدس ، کلم ، شیر ، خرما ، ماهی شور ، نمک زیاد ، سیر پیاز و کلا مواد خشکی که یبوست را تشدید می کند و یا ایجاد سردی در بدن می کند بپرهیزید(البته خوردن گرمی های خیلی تند هم ممنوع است چون خون را می سوزاند و غلظت خون سرد ایجاد می کند زنجبیل یا دارچین از جممله این گرمی های تند هستند )
در عوض خوردن گوشت سفید طیور (گوشت گنجشک نه مرغ صنعتی)، مرغ محلی ، خروس و هر مواد مولد خون صالح (مثه انار ، زرشک ، خربزه ، آلو ، رب غوره ، شیره خرفه ، سماق و ... توصیه می شود .
اگر بواسیر از خلط فاسد صفرا (گرمی) ایجاد شده باشد خوردن هلیله زرد مفید است .
استاد ضیاعی اعتقاد دارند که شیره انگور و یا انگور با هسته له شده آن برای بواسیر بادی(ناشی از بلعم) و گذاشتن ضماد پودر هسته هلیله زرد + سفیده تخم مرغ از شب تا صبح بر روی موضع بواسیر مفید است .
درمان دیگر :
پس از پاک سازی بدن از اخلاط کثیف با زالو در موضع بواسیر یا فصد از دست راست ، 50 گرم سماق + 50 گرم پوست انار + 50 گرم مازو (کوبیده شده ) را با 2لیتر آب در یک ظرف ابتدا می جوشانیم و بعد از جوشیدن زیر شعله را کم می کنیم تا 15 دقیقه با شعله کم بجوشد بعد از صاف کردن و ولرم شدن یک لیوان سرکه محلی انگور هم به آن اضافه می کنیم به مدت 20شب 15 تا 20 دقیقه داخل لگن ریخته و روی آن نشسته تا موضع بواسیر به آن آغشته شود ... می توان معجون را هر شب گرم کرده و مجددا استفاده کنید فقط کمی سرکه به آن اضافه کنید .
به امید حق